Diverse

 Diverse Video-uri


 

Presa

Multi oameni ma intreaba cine va cumpara creditele de carbon. Ce piata exista pentru ele? Pe aceasta pagina voi posta periodic stiri care vin din presa si televiziune. Astfel veti constata singuri care este potentialul afacerii cu credite de carbon.

BRD - Groupe Société Générale anunta achizitia de certificate de credit carbon,      compensandu-si, in acest fel, toate emisiile de CO2 corespunzatoare anului 2010. 

După 14 zile şi 2 nopţi de negocieri, delegaţiile au ajuns la un acord tras de păr. Banii pentru combaterea încălzirii globale tot nu au fost găsiţi. Totuşi, pentru prima dată, China şi SUA au fost convinse să se alăture 

 După mai mulţi ani de dezbateri aprinse pe această temă, Senatul australian a aprobat luni o lege care instaurează o taxă pe emisiile de dioxid de carbon

 Air France este prima companie aeriana inregistrata pe BlueNext, putand astfel tranzactiona certificate pentru dioxid de carbon. Conform legislatiei comunitare, incepand din ianuarie 2012, toate companiile aeriene ce opereaza zboruri catre si dinspre destinatii europene va trebui sa compenseze pentru emisiile de carbon.

 Ai centrală de apartament? Vei plăti o taxă de poluare. Ministrul Mediului: UE va impune taxa din 2013 sau 2015.

 OMV Petrom va obţine 10,3 milioane de certificate gratuite pentru centrala pe gaze de la Brazi, în intervalul 2013-2019, potrivit ministerului.

 Şeful Shell afirmă că, în următorii 20 de ani, biocombustibilii vor fi cei mai importanţi. O estimare corectă sau doar o încercare de protejare a intereselor companiei?

Taxa de poluare instituita de Comisia Europeana (certificatele de carbon). Biletele de avion vor costa mai mult din 2012.

 După 20 de luni de campanie mobilizare și negocieri pentru „înverzi” Facebookul, compania a anunțat recent că își ia angajamentul de a utiliza pe viitor numai energie care provine din surse regenerabile.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



McLaren a devenit Carbon Neutru, mai exact a neutralizat emisia proprie de dioxid de carbon, astfel a devenit prima echipa din Formula-1 care a reusit acest lucru. In urma unui audit care a durat 3 ani, au primit aprobarea, inca din Decembrie anul trecut, au primit calificarea Carbon Trust Standard, dar de atunci au mai incercat diferite metode pentru a reduce emisia lor de carbon. Astfel au reusit sa mai reduca cu inca 1500 de tone de carbon, emisiile lor. Au ajuns astfel pe locul 92 de pe lista economiei de energie a guvernului Britanic, intre cele 2000 de firme cuprinse in lista, ajungand nu numai inaintea hangarelor F1, ci chiar si inaintea tuturor producatorilor de autoturisme.
Deoarece partea mai mica a emisiilor de substante nocive provine de la masinile ce curse, marea parte provenind de la logistica, pentru a realiza neutralizarea emisiilor de carbon, McLaren si-au instruit in continuare soferii de camioane, invatandu-i cum sa reduca consumul prin conducere economica. Pentru aceasta s-au folosit ca si baza de calcul aparatele de telemetrie instalate la camioane. Multumita diferitelor modificari, McLaren, a redus emisiile de carbon cu 8,6 %.
Dar pentru ca neutralizarea carbonului nu este suficient sa se faca numai prin metode exclusiv pasive, McLaren s-a consultat cu Carbon Neutral Investments si au luat decizia de a investi in doua proiecte de hidrocentrale, unul din Brazilia si unul din India, astfel echilibrand emisiile de dioxid emise in natura de catre ei.
“Anuntul de azi este cea mai buna mai dovada, ca am ajuns mai inainte decat oricate echipa F1 in vederea eficientizarii emisiilor de carbon si pentru a deveni mai prietenosi cu mediul inconjurator – acesta este un rezultat important nu numai pentru firma noastra ci si pentru partenerii nostri” – a declarat Martin Whitmarsh conducatorul McLaren.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In parcul eolian vor fi 240 de turbine. Complexul se va intinde pe 600 de hectare. Va functiona la capacitate maxima in cel mult un an si jumatate, cand va produce aproape jumatate din energia regenerabila din Romania.
Investitia se ridica la pesteun miliard de euro. In Mehedinti, Tulcea si Buzau, de asemenea, se lucreaza la parcuri eoliene.
Mai multi giganti energetici din Spania si Portugalia s-au aratat interesati sa contruiasca centrale eoliene in tara noastra.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din Europa de sud-est 

Un studiu facut de Erste Bank pozitioneaza Romania si in special zonele Dobrogea, Constanta si Tulcea pe al doilea loc la nivel European in ceea ce priveste locatia ideala pentru constructia unui parc eolian.
Se asteapta ca Romania sa isi dezvolte in mod semnificativ capacitatea de energie eoliana in anii urmatori, imbunatatindu-si pozitia de cele mai putine parcuri eoliene instalate din Europa. In prezent tara dispune asupra 14 MW capacitate de energie eoliana instalata, dar potrivit unui raport publicat recent de Asociatia Europeana de Energie Eoliana, acesta va creste pana la 3,500 MW, energie eoliana onshore.
Investitorii trebuiesc informati despre situatia actuala, legislatie si posibilitati de finantare a energiei eoliene din regiune. De aceea REECO, organizator de targuri si conferinte internationale pe tema energiei regenerabile, si-a propus sa organizeze A IV-a conferinta internationala - Energia Eoliana in Romania. Pastrand traditia din ultimii doi ani, conferinta va ceea cea mai mare platforma de intalnire din domeniul energiei eoliene din Romania.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prima din lume! Clădire de birouri  carbon neutru!

Coreea de Sud şi-a stabilit drept obiectiv ambiţios: până în 2020 să reducă emisiile cu 30% şi să se mişte spre ţelul trasat cu paşii mari. O altă realizare importantă în acest context a devenit construirea în oraşul-port Incheon, situat în apropierea  Seulului, a clădirii de birouri complet neutrală din carbon, care, conform experţilor coreeni, este prima astfel de structură din lume. Construcţia casei în Coreea de Sud este un excelent exemplu de integrare a tehnologiilor inovatoare pasive şi active pentru a crea un spaţiu de lucru extrem de eficient şi confortabil.
Este simbolic că  în  eco-structură  ultra-modernă de o suprafaţă de 2.500 m2 va fi amplasat centrul de monitorizare a schimbărilor climaterice din cadrul Institutului Naţional pentru Studii de Mediu din Coreea de Sud. Pentru a asigura activitatea de viaţă a clădirii se planifică folosirea numai a surselor de energie regenerabile. Faţada de sud şi structura acoperişului sunt complet acoperite cu panouri solare. Încălzirea spaţiilor este optimizată de utilizarea pompelor de căldură geotermale, completate cu prevedere cu panouri termice solare, destinate pentru a încălzi apa. În total construcţia ecologică a costat Guvernului ţării, care ocupă al patrulea loc după dezvoltare economică în rândul ţărilor din Asia, 8 milioane de dolari. În pofida unei sume mari, aceasta trebuie să fie rambursată integral în cel mai scurt timp posibil.

Prima din lume clădire de birouri cu carbon neutru
Potrivit experţilor, tehnologiile implicate în construirea clădirii, vor economisi anual circa 100 mii de dolari, reducând concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă cu 100 de tone. Aproximativ aceeaşi cantitate de CO2 în atmosferă ar arunca  o maşină cu volumul motorului de 2.0, parcurgând 200 000 km. Decizia de a începe tranziţia către o arhitectură durabilă, neutrală din carbon nu este întâmplătoare, deoarece aproape 25% din emisiile de gaze cu efect de seră în Coreea de Sud sunt realizate de astfel de construcţii, foarte îndepărtate de perfecţiune ecologică.

Prima din lume clădire de birouri cu carbon neutru

Secretul structurii ecologice ultra-înalte constă în utilizarea a 66 de tehnologii  eficiente energetic şi generatoare de energie printre care sunt panouri solare şi pompe geotermale deja menţionate. Cât priveşte iluminatul, pariul este pus pe LED-uri economice, care se sting automat datorită senzorilor când clădirea este expusă suficient la soare. Senzorii interni monitorizează concentraţia de dioxid de carbon în încăpere şi, dacă este necesar, în mod automat, deschid ferestrele pentru ventilaţie.

Prima din lume clădire de birouri cu carbon neutru

Jaluzele, incorporate în ferestre, se deschid şi se închid automat în funcţie de cantitatea luminii solare, împiedicând astfel supraîncălzirea încăperilor. Aceeaşi  funcţie o efectuează ferestrele cu geamuri triple, care, în acelaşi timp lasă să treacă o cantitate suficientă de lumină naturală. Datorită izolaţiei consolidate a exteriorului şi a uşilor, precum şi unei serii de alte măsuri, consumul de energie a fost redus cu cel puţin 40%. Să sperăm că această construcţie este doar  prima rândunică la care se vor alătura alte clădiri noi eficiente energetic şi ecologice.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Faber-Castell este carbon-neutru

Nu trebuie sa fi vizionar ca sa vezi imporanta uriasa a conservarii resurselor naturale pentru generatiile viitoare. Din acest motiv acum 25 de ani Faber-Castell a lansat un proiect de cultivare paduri in Brazilia care inca se incadreaza standardelor. Acoperind o suprafata totala de aproximativ 100 kilometri patrati, plantatia de pini proprie este o sursa de materii prime pentru fabricarea creioanelor si a creioanelor colorate si a fost certificata de Forest Stewardship Council (FSC) ca fiind „ecologica, social benefica si valoroasa din punct de vedere economic”.
In ultimii 3 ani Grupul Faber Castell a reusit sa reduca emisiile de CO2 (dioxid de carbon) cu jumatate la 20607 tone prin utilizarea energiilor regenerative! Padurea proprietatea personala a companiei absoarbe de cateva ori aceasta cantitate – 100 000 tone.
Suntem mandri ca acest lucru pozitioneaza Grupul Faber Castell printe companiile a caror emisii de carbon sunt compensate de cateva ori.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bani de la Guvern pentru construirea spatiilor verzi pe acoperisuri si cladiri

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) va lansa un program prin care sa permita construirea unor spatii verzi pe acoperisuri sau pe fatadele cladirilor. Potrivit ministrului mediului, Laszlo Borbely, programul "Acoperisuri verzi" ar putea fi finantat din bani europeni, dar si din bugetul Fondului pentru Mediu.
 “Vreau sa anunt in premiera ca MMP lucreaza la un nou program ce poate fi intitulat “Acoperisuri verzi”. Este vorba de un program, asa cum exista si in strainatate, care sa permit construirea pe acoperisurile sau pe fatadele cladirilor gradini verzi”, a declarat ministrul Borbely in cadrul conferintei “Investitii verzi in infrastructura de mediu a României”.

Potrivit lui Laszlo Borbely, MMP intentioneaza sa aloce in acest an cat mai multe fonduri pentru investitiile verzi. Astfel, pentru programul “Acoperisuri verzi” vor fi alocati atat bani europeni, cat si bani din Fondul pentru Mediu.

MMP deruleaza numeroase program in vederea reducerii poluarii. Unul dintre programele de succes este Casa Verde unde, in anul 2010, s-au depus 18.000 de dosare, iar la editia din acest an, numai in primele 3 zile de la lansare, au fost depuse 5000 de cereri de finantare.

“Acest lucru inseamna ca populatia a inteles ca statul ofera sprijin si se fac investitii pentru mediu si pentru viitor. Un alt program de succes este Rabla care inseamna scoaterea pe margine a acelor masini foarte poluante. Nu putem renunta la taxa auto pentru ca aceasta inseamna asigurarea financiara a acestor vouchere”, a precizat ministrul Borbely.

Si programul Rabla s-a bucurat de succes, bugetul alocat in acest an fiind, recent, dublat de Executiv, de la 228 milioane de lei la 456 de milioane de lei. Pana la aceasta data, au fost casate deja peste 50.000 de autovehicule si au fost cumparate 4.355 de masini noi, din care 2.773 sunt de productie autohtona. La acestea, se adauga inca 10.000 care au in curs formalitatile de achizitionare prin program.

Alte programe initiate de MMP in vederea ecologizarii sunt construirea pistelor de biciclisti, decontaminarea siturilor poluate istoric sau inchiderea unor bataluri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu