marți, 7 februarie 2012

Creditele Carbon


Creditele Carbon – ce sunt?

Înainte să te înscrii,te sfătuiesc să mă contactezi AICI!

Creditul Carbon este o noua valuta care corespunde cu o tona de CO2 emis. Un credit de carbon este un instrument financiar virtual supravegheat de ONU, similar cu titlurile de valoare. Sunt documente numerotate, certificate. Credite de carbon pot fi emise doar de firme certificate de ONU.
Acest sistem funcţionează astfel: ONU împarte în fiecare an Credite de Carbon între ţările semnatare ale protocolului de la Kyoto. Aceste ţări le împart la rândul lor fabricilor şi termocentralelor. Aceste Credite Carbon sunt de fapt autorizaţii de emisie a substanţelor nocive.1Credit de Carbon corespunde emisiei unei tone de substanţă nocivă. Aceasta înseamnă că o termocentrală are dreptul la emisia atâtor tone de CO2 câte Credite de Carbon i s-au atribuit. Numai că se întâmplă adeseori ca numărul Creditelor de Carbon atribuite să nu acopere emisiile anuale, mai ales că ONU reduce anual cotele admise. Prin urmare, întreprinderea este nevoită să compenseze cumva emisiile CO2  cu care depăşeşte cotele care i s-au atribuit.
Prin cumpărarea Creditelor de Carbon o intreprindere poate să rezolve această problemă. Pe de o parte sunt întreprinderi care, prin modificarea tehnologiei au reuşit să-şi reducă emisiile CO2, având astfel un excedent de Credite de Carbon. Acest excedent poate fi cumpărat de la ei. Există şi aşa-numitele “ferme verzi”, care corespund cerinţelor severe ale ONU, care dispun şi ele de Credite de Carbon de vânzare.

Creditele de Carbon ale “fermelor verzi”
ONU atribuie sectorului regenerabil (centrale electrice eoliene, parcuri de energie solară, proiecte de plantare a arborilor) câte 1 Credit Carbon pentru fiecare economie de emisie de 1t substanţă nocivă. Aceste Credite Carbon sunt vândute de către sectorul regenerabil sectorului poluant. Sectorul poluant cumpără aceste Credite atunci când şi-a epuizat cotele admise de emisie.Atunci când sectorul poluant cumpără Creditele Carbon, introduce bani în sectorul regenerabil; prin urmare, sectorul regenerabil îşi poate dezvolta activitatea în continuare, producând energie fără emisie de substanţe nocive, obţinând astfel noi Credite Carbon, pe care le poate vinde, ş.a.m.d. În concluzie putem spune că sectorul de energie regenerabilă se clădeşte pe profitul emitenţilor de substanţe nocive.Cu ajutorul acestui sistem dorim să inversăm situaţia actuală – în care 95% din energie este de provenienţă fosilă şi doar 5% regenerabilă – astfel încât sectorul regenerabil să ocupe 80% pe planetă.
În comerţul cu Creditele de Carbon Botanoo.com are rolul de intermediar între fermele verzi şi sectorul poluant.

Cupoanele de carbon – ce sunt?

Cupoanele de carbon sunt banii interni ai firmei. Sunt unităţi de carbon care se cumpără şi se vând pe platforma interna Xtanoo. Cupoanele sunt împărţite în pachete (loturi) şi preţul creşte în funcţie de cât de repede se termină numărul de cupoane în respectivul pachet.[Image]Pentru toţi cei care aderă acum la această afacere perioada de tranziţie de la cupon la carbon credit este un caştig în plus. Cu cât avem mai multe cupoane cumparate la preţ mic, cu atât va fi câştigul mai mare la vânzare.Preţul cupoanelor se va ridica până la 10€, iar din acel moment toţi cei care vor adera la   această afacere vor primi automat, în loc de cupoane, un carbon credit. Atunci va fi o adevărată afacere, pentru că la vânzare vom primi 16-18 € pentru un carbon credit. Perioada de tranziţie de la  cupon la carbon credit ne dă posibilitatea unui castig substanţial!Este important să facem diferenţa între cupoane si carbon credite.

Certificatele verzi – ce sunt?

Nu există nicio legătură între drepturile de emisii, certificatele de CO2 şi certificatele verzi. Acestea din urmă reprezintă sistemul de sprijin pe care statul român îl pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs de un parc eolian sau de o centrală solară este recompensat cu un certificat verde a cărui valoare este deocamdată de 55 de euro. În scurt timp, acest sistem de sprijin va deveni şi mai generos, producătorii de energie verde urmând să fie recompensaţi cu un număr diferit de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coşul livrat consumatorilor. Dovada prezenţei acestei energii este dată de numărul de certificate verzi deţinute. Această schemă a fost pusă la punct pentru că fără subvenţii, investiţiile în energie verde nu sunt rentabile, iar România este obligată ca la nivelul anului 2020 să aibă o pondere de 38% a energiei verzi în totalul consumului de electricitate.Practic, dacă certificatele şi drepturile de emisii se referă strict la poluare, certificatele verzi se referă la energia verde, între aceste instrumente neexistând nicio legătură.

Înainte să te înscrii,te sfătuiesc să mă contactezi AICI!


http://www.opcom.ro/opcom/uploads/doc/PCCV/PCV_Descriere.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu